Waltarin Sinuhe, egyptiläinen on yksi kirjallisuuden klassikoista

Waltari-Sinuhe-LRSinuhe, egyptiläinen on Mika Waltarin huippusuosittu teos, joka julkaistiin ensimmäisen kerran suomenkielisenä vuonna 1945. Kyseinen kirja on Waltarin ensimmäinen ja suosituin teos, vaikkakin myös kirjailijan muutkin erinomaiset teokset ovat saaneet osakseen paljon kiitosta.

Sinuhe, egyptiläinen on teos, joka kertoo egyptiläisestä lääkäristä nimeltään Sinuhe, hänen elämästään ja edesottamuksistaan muiden kanssa varsin myrskyisinä aikoina Akhetanon-nimisen faaraon vallan alla. Waltarin kirjoittamia yksityiskohtaisia kuvauksia pidettiin aikansa parhaimpina historiallisina kuvauksina, vaikka sittemmin niitä on oikaistu nykypäivän historioitsijen toimesta. Sinuhe, egyptiläinen on käännetty yli 40 eri kielelle. Toisen maailmansodan jälkimainingeissa Sinuhe, egyptiläisestä tuli myös kansainvälinen hitti, joka säilyi muun muassa Yhdysvalloissa eniten myyvänä ulkomaisena romaanina vuosikymmenten ajan. Vaikka teos käsitteleekin tapahtumia yli 3300 vuoden takaa, on siitä havaittavissa kuitenkin se, kuinka pettymykset ja väsymys sotaan säilyvät varsin samanlaisina ihmisessä kautta aikojen.

Kirja ajoittuu ajalle noin 1000 eKr. Sen päähenkilö ja kertoja on mies nimeltään Sinuhe, jonka tarina alkaa hänen tullessa löydetyksi Niili-joelta lipumassa ruokoveneessä. Mies varttuu, valmistuu lääkäriksi ja ystävystyy siinä samalla faarao Akhenatonin sekä kenraali Horemhebin kanssa. Menetettyään kaiken omaisuutensa eräälle naiselle Sinuhe-polo pakenee Egyptistä ja ryhtyy viettämään aikaansa muissa maissa vakoillen ja jatkuvasti uusia asioita oppien. Esimerkiksi Babyloniassa Sinuhe vapauttaa ihmisuhriksi lähes joutuneen Minean, jonka kuoleman jälkeen hän palaa Egyptiin ja joutuu samantien faarao Akhenatonin sekä Ammonin vanhan kirkon välisen konfliktitilanteen keskelle. Lopulta käy niin, että Sinuhe myrkyttää faaraoystävänsä ja Horemhebistä tulee Egyptin uusi valtias. Kun Sinuhe hyökkää Horemhebia vastaan hänen väärien toimiensa takia, karkotetaan Sinuhe maasta, jolloin hän alkaa kirjoittamaan elämänsä huikeaa tarinaa eli Sinuhe, egyptiläistä.

Vaikka Waltari käyttikin mielikuvitustaan parhaimpansa mukaan yhdistäessään Sinuhen ja Akhenaten elämät toisiinsa mahdollisimman uskottavalla tavalla, oli mies äärimmäisen tarkka historiallisesta todenmukaisuudesta koskien muinaisen Egyptin elämää, jonka takia hän tekikin hyvin laaja-alaista taustatyötä aiheeseen syvällisesti tutustuessaan. Tulokset ovat kaiken nähdyn vaivan arvoisia, sillä lukijoiden lisäksi myös asiaan erittäin perehtyneet egyptologit ovat ylistäneet teosta sen aitoudesta ja perehtyneisyydestä aiheeseen.