Minna Canth oli ensimmäisiä naisvaikuttajia

image_galleryMinna Canth on suomalaisille tuttu historian ja äidinkielen tunneilta, eikä ihme; tämä kirjailija, liikenainen, lehtinainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja oli yksi maan kuuluisimmista ja vaikutusvaltaisimmista naisista. Hän oli esimerkiksi ensimmäinen sanomalehtinainen ja ensimmäinen merkittävä näytelmäkirjailija. Minna Canthia pidetään vieläkin nykysuomalaisen kirjallisuuden äitinä.

Canth edisti väsymättömästi naisten asemaa, ja häntä pidetään merkittävänä mielipidevaikuttajana. Eurooppalaisten aatteiden välittämisen lisäksi Canth teki jatkuvasti työtä saadakseen tytöille parempia mahdollisuuksia koulutukseen ja kehittääkseen suomenkielistä koulutusta. Aikaansa nähden häntä pidettiin radikaalina ajattelijana, joka uskalsi kritisoida esimerkiksi maallista kirkkoa ja joutuikin tukkanuottasille usean eli pastorin ja piispan kanssa. Canthille usko oli kuitenkin tärkeä asia, mutta kirjailijan mielessä uskonto ei voinut sotia tieteen kanssa.

Minna Canthin tuotantoon kuului seitsemän novellia, kymmenen näytelmää, lehtiartikkeleita, puheita ja kertomuksia. Hän edusti realismia, eikä pelännyt tarttua yhteiskunnan epäkohtiin, tai jättää mielipiteitään kirjoituksen ulkopuolelle. Lehtiin Canthilta tuli kantaaottavia teoksia ja luennoilla saatiin nauttia naisen mielipiteistä jatkuvasti. Canth julkaisi ensimmäisen teoksensa salanimellä, ja sitä pidetään kaikista tunnetuimpana ja radikaalimpana teoksena, mitä nainen on tuottanut. Teos käsittelee naimisiin menneen parin arkea, jossa mies paljastuukin vastuuta vältteleväksi juopoksi.

Toinen vahvaa yhteiskunnallisuutta henkivä teos on Köyhää kansaa, joka seuraa työttömäksi jääneen miehen perhe-elämää. Päähenkilönä toimii tietenkin perheen äiti, joka yrittää kykyjensä mukaan pitää perhettä pystyssä. Kirjan aiheina ovat yhteiskunnan eriarvoisuus ja ylempien yhteiskuntaluokkien itsekkyyttä.

Koulunkäyntiä ja kasvatusta Canth arvosteli vahvasti vuonna 1886 julkaistussa teoksessa Hanna. Tämä viittasi toisen kuuluisan suomalaisen kirjailijan, Runebergin teokseen Hanna, mutta toimi sen vastakohtana. Runebergin teoksessa korostui onnellisuus ja idyllinen elämä, kun taas Minna Canthin teos rikkoo romanttisia illuusioita ja osoittaa kuinka kaukana todellisuus niistä oikeasti onkaan.

Canthin tuotanto on siis pitkälti kokonaisuudessaan vahvasti kantaa ottavaa ja mielipiteitä jakavaa. Vaikka mielipiteissä ei oltaisiinkaan aina samalla puolella, hyvin harva uskaltaa väittää, etteivät naisen kirjoitukset kuuluisi suomalaisten klassikkojen joukkoon. Ne ovat nousseet sinne kovan työn ja henkilökohtaisten uhrauksien seurauksena, eikä niitä tulla unohtamaan pitkiin aikoihin.

Minna Canthin kohdalla mielipiteiden kertominen ja rohkeiden riskien ottaminen kannatti, onhan tämä ainoa tie historian kirjoihin ja kuuluisuuteen. Samanlaista uhkapeliä voi harrastaa vaikka nettikasinoilla ja osoitteesta http://www.ace-ten.com/fi/ löytyykin oiva lista niistä paikoista, joissa riskejä kannattaa ottaa. Pokeria pelatessa on kuitenkin muistettava pitää mölyt mahassa, eikä kertoa liikaa vastustajille.