Väinö Linna on yksi merkittävimpiä suomalaisia kirjailijoita

linna_vainoVäinö Linna (1920-1992) oli alunperin Urjalasta kotoisin oleva suomalainen kirjailija, joka tunnetaan paitsi 20 markan setelistä, myös valtavan suosituista, Suomen kansan identiteettiä pönkittävistä teoksistaan. Linna oli myös ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon.

Miehen kaksi ensimmäistä teosta ovat nimeltään Päämäärä (1947) sekä Musta rakkaus (1948), jotka toki saivat osakseen lukijoita, mutteivät lainkaan samassa luokassa kuin kirjailijan tulevat teokset. Linna osallistui sotaan vuosina 1941-1944 konekiväärimiehenä itärajalla. Tämä kokemus toimi pohjana miehen kolmannessa kirjassa, läpimurtoteoksessa nimeltään Tuntematon sotilas, joka julkaisuvuotenaan 1954 sai samantien aikaan paljon kohua särkemällä monien mielessä kuvan ylväästä ja tottelevaisesta suomalaissotilaasta. Teoksesta tuli kuitenkin välitön myyntimenestys, ja omalla tavallaan se myös paransi sodanjälkeisiä haavoja. Tuntematon sotilas myi heti julkaistuksi tulemisensa jälkeen kuuden kuukauden aikana huikeat 175 000 kirjaa, joka oli siihen aikaan valtava määrä. Tuntematon sotilas onkin syöpynyt syvälle suomalaisten sydämiin eräänä suomalaisen identiteetin ja kansallisen historian kulmakivistä.

Tuntemattoman sotilaan jälkimainingeissa Linna julkaisi vuosina 1959, 1960 ja 1962 Täällä Pohjantähden alla -trilogiansa, joka otettiin vastaan myös erittäin lämpimästi. Trilogia on erittäin arvostettu teos, joka kertoo erään tavallisen suomalaisen maanviljelijäsuvun tarinan monien vuosikymmenien ajalta nostaen esille kummatkin maailmansodat, Suomen itsenäisyyden, maassamme jyllänneet kielikiistat sekä kansallishengen nousun. Sekä Tuntematon sotilas että Täällä Pohjantähden alla -kokoelma ovat löytäneet tiensä valkokankaalle ja teattereihin moneen otteeseen. Lisäksi kumpainenkin teos on käännetty noin 30 kielelle. Täällä Pohjantähden alla oli viimeinen Linnan hittiteos, mutta sittemmin Linnalta on julkaistu lisäksi vuonna 1967 Oheisia-niminen teos sekä vuonna 1990 Murroksia-niminen teos. Vuonna 2000 jo kirjailijan kuoltua julkaistiin Tuntemattomasta sotilaasta täysin sensuroimaton versio nimeltään Sotaromaani.

Linnan sosiaalista realismia uhkuvia teoksia on pidetty maassamme hyvin vaikutusvaltaisina niin Suomen poliittisen kuin kulttuurielämänkin saralla. Monet hänen teoksistaan ovat päätyneet suomalaiskirjallisuuden taivaan kirkkaimpien tähtien joukkoon Kalevalan, Seitsemän veljeksen ja Sinuhe, Egyptiläisen rinnalle. Linnan teosten valtaisasta suosiosta kertoo jotain jo sekin, että hyvin monet hänen teoksissaan käytetyistä lausahduksista on otettu käyttöön suomalaisiksi jokapäivän sanonnoiksi.