Tuntemattoman sotilaan uusi elokuvaversio on herättänyt runsasta keskustelua puolesta ja vastaan

Pian 100-vuotiaan Suomen kunniaksi Väinö Linnan Tuntematon sotilas -sotaromaanin pohjalta kuvattu Tuntematon sotilas -elokuva on saanut juuri ensi-iltansa. Elokuva on herättänyt runsaasti mielipiteitä ylistyksestä elokuvan kritisointiin. Olipa elokuvasta mitä mieltä tahansa, niin siitä ollaan varmastikin samaa mieltä, että aito ja alkuperäinen Väinö Linnan Tuntematon sotilas on klassikko vailla vertaa!

Tuntematon sotilas kuvaa sotilaiden arkea jatkosodassa

Sekä Väinö Linnan romaani että sen pohjalta tehdyt elokuvaversiot kuvaavat sotilaiden arkea jatkosodan aikana. Osa sodan veteraaneista on ollut sitä mieltä, että uusin elokuvaversio ei tunnu aivan autenttiselta ja että esimerkiksi melua on siinä aivan liikaa. Elokuvassa tietysti erilaisilla äänitehosteilla on suuri merkitys tunnelman luomisessa, joten on hyvin ymmärrettävää, että niitä on käytetty elokuvassa turhia säästelemättä.

Vaikka sodassa taisteltiin ja jouduttiin kokemaan kurjia kohtaloita, oli sotilailla kuitenkin myös vapaa-aikaa, joka kului esimerkiksi erilaisia puhdetöitä tehden. Monelta saattaa löytyä edelleekin kotoa kauniita puisia koriste-esineitä, joita sotilaat rintamalla vapaa-aikanaan tekivät. Ehkäpä rintamalla vietettiin aikaa myös korttia pelaamalla. Nykyisin korttia voi pelata myös netissä, esimerkiksi http://mobiili-kasinot.fi/ -sivustolla.

Monista elokuvan hahmoista on tullut suomalaisia kuvaavia arkityyppejä

Jos olet katsonut Tuntematon sotilas -elokuvan tai lukenut kirjan, muistat varmasti kirjasta tietyt tyypit. Antero Rokka on monen suosikkihahmo eikä kirjaa tai elokuvaa voi oikein kokea muodostamatta jonkinlaista mielikuvaa Rokasta, joka on siviilissä Karjalankannakselta kotoisin oleva maanviljelijä. Rokka on yksikkönsä vanhimpia miehiä ja hänen elämänkokemuksensa näkyy monissa tilanteissa. Hän on ehtinyt taistella jo talvisodassa ja osoittautuukin jatkosodassa erittäin hyväksi taistelijaksi. Rokka ei kuitenkaan turhaan kumartele itseään ylempiarvoisiakaan sotilashenkilöitä ja häntä voidaankin kuvailla hieman kurittomaksi. Hän onkin usein napit vastakkain päällystön väen kanssa. Itsekunnioitus sekä tietynlainen nöyristelemättömyys ovat tehneet vaikutuksen sekä Tuntemattoman sotilaan katsojiin että lukijoihin ja Rokasta onkin tullut juuri näiden ominaisuuksiensa ansiosta suomalainen arkityyppi.

Uutta Tuntematon sotilas -elokuvaa on kritisoitu muun muassa siitä, ettei elokuvassa naisilla ole kovinkaan suurta roolia. Mutta koska kirja ja elokuva kuvaavat nimenomaan konekiväärikomppanian kokemuksia eik konekiväärikomppaniassa Suomen puolella taistellut naisia, niin miten naisten rooli oikein voisikaan olla tätä suurempi? Toisinaan ei pitäisi nähdä feministisiä kysymyksiä sellaisissa tilanteissa, joissa niitä ei ole!